torsdag 5. november 2009

ABC i ord og bilder – G

Da måtte det bli disse skjønne Grisungene. Bildet er tatt fra et gårdsbesøk på Lindegerg Gård på Furuseth. Der har de en Gris som er Meega svæær, og den hadde 8 grisunger da vi var på besøk. Til stor glede og litt skremsel for jentene. Hun minste syntes fluene var skummelt, men var fascinert av grisene. Hun eldste syns det var spennende å se på. Jeg for min del sto og funderte på at det var mulig å være så stor som gris. Grisungene var jo ganske søte i grunn, men det holder med en titt.

Grisunger m navn

Det var også en Geit der. En kjempeskjønn Geit som vi fikk klø i skjegget. Tror du vi koste oss eller? Geit kunne jeg godt ha tenkt meg hadde vi bodd slik til… :D

Geita

Noen nøkkeldata om geit

Forskjellige navn: geit, bukk, kje, kalv, killing, hone ( ½ - 1 ½ års geit)

Voksenvekt: 45-80 kilo

Drøvtygger

Fôr: gress, lauv, urter, høy, surfôr, kraftfôr, bark, kvister, bar, melk (til kalv)

Normal kroppstemperatur: ca. 38-39 grader Celsius

Kjønnsmodningsalder: 4-5 måneder

Vanlig alder ved første parring: 7-8 måneder

Vanlig parringssesong i Norge: august-september

Brunstsyklusens lengde: 18-20 dager

Drektighetstid: ca. 148 dager

Kullstørrelse: 1-3

Fødselsvekt: ca. 3 kg

37 kommentarer:

 1. Skjønne grisunger. Jeg har bare gode minner fra grisefjøset. En gang var det litt skummelt, og det var når min onkel stengte meg og min søster inne hos grisene, så glemte han oss! Vi var ikke mer enn 4 og 6 år. Vi ble funnet ganske fort heldigvis.

  SvarSlett
 2. Flotte dyrebilder og den geita hadde eg sansen for !! Ha ein fin kveld og ei god helg !

  SvarSlett
 3. Ja, en geit hadde vært noe å ha i hagen. Tror det holder for meg med en titt på bildene dine. Ønsker deg en riktig god kveld.

  SvarSlett
 4. Fint G-indlæg i ord og billeder ;-)

  SvarSlett
 5. Morsomme bilder. Men du; glem geit i hagen! Vi har prøvd.

  SvarSlett
 6. Hadde jeg bodd slik til, så hadde jeg nok hatt både griser og geiter:)
  Fine og koselige bilder:)

  SvarSlett
 7. Koslige bilder men kan stå over geit i hagen hehe . Flotte bilder. F

  SvarSlett
 8. Koselige gårdsbilder. Nusselige griser. :D

  SvarSlett
 9. Jeg synes dette er en virkelig bta og hyggelig løsning på ukens ABC-G utfordring.
  Hurra for deg

  SvarSlett
 10. Både griser og geiter er bra å ha, men selv holder det lenge med bare å se på bildene ( de lukter nemlig ikke he he he )
  Ha en god helg :)

  SvarSlett
 11. Kjekke dyr, men jeg også klarer meg fint med å se de på bilde....

  SvarSlett
 12. Sikke dejlige billeder du har taget af dyrene! Jeg har aldrig set en ged i virkeligheden - der er desværre ikke ret mange geder i Danmark.

  Det var et fint G-indlæg ;O)
  Ha' en god weekend!

  SvarSlett
 13. Jeg synes det øyet til den geita var litt skummelt!!

  Jeg har også sett en diger gris og de blir virkelig svære!!

  Ønsker deg en fin helg!

  SvarSlett
 14. Grise og geder. Jeg synes, det er sjovt, at man på norsk kan sige "killing" om en ged. På dansk er en "killing" en kat!

  SvarSlett
 15. Muslimene spiser ikke gris men har ingen god grunn til det. Men vet du hvorfor vi (kristne/jøder) i henhold til Moseloven ikke skal spise gris? Det har å gjøre med at vi rettferdiggjør en verdi når vi lar den føde oss. Du finner grunnen i 3. Mosebok 11.

  INVITASJON

  Ta en titt på bloggen min!
  Du må tro at den er fin.
  Dikt jeg skriver - livet om.
  Kom og voks ved blikk og dom!

  Bare blåbær

  SvarSlett
 16. Griskultingar är till att förälska sig i. Dom är verkligen söta, jag hade en barndomsväninna med grishus så dem är jag van med, men inte getter, dom är jag nästan lite rädd när de går för tätt inpå mig.. Ha en fortsatt finfin fredag :)

  SvarSlett
 17. Koselige bilder av både grisungar og geit:0)
  Morsom faktalesing og geita!!
  Så flott bildet av ungane nederst på bloggen er. Me like:0))

  SvarSlett
 18. så hyggelige bilder! Takk for besøk og kommentar på bloggen min!

  SvarSlett
 19. naw, så skjønne de var! Jeg elsker griser og gjeiter, de er så så herlige!! Kjempefint G!

  Hilsen Carmen

  SvarSlett
 20. Kjære Anders W Ellingsen.
  Det du skriver her ...

  "Muslimene spiser ikke gris men har ingen god grunn til det. Men vet du hvorfor vi (kristne/jøder) i henhold til Moseloven ikke skal spise gris? Det har å gjøre med at vi rettferdiggjør en verdi når vi lar den føde oss. Du finner grunnen i 3. Mosebok 11."


  ...må jeg nesten få lov å kommentere :) for jeg er nemlig ikke enig. Dette har med den gamle pakt å gjøre. HVis du leser Apg.kapittel 10, vil du se at Gud ikke lenger kaller noe for urent. Lover kom ved Moses - Nåden og Sannheten kom ved Jesus Kristus.

  Apg.10 v.9-16
  " 9 Dagen etter, mens de var underveis og nærmet seg Jaffa, gikk Peter opp på taket for å be; det var ved den sjette time. 10 Han ble sulten og ville spise. Mens de holdt på å lage maten, kom han i ekstase. 11 Han så at himmelen hadde åpnet seg, og at noe dalte ned; det så ut som en stor duk som ble firt ned mot jorden etter de fire hjørnene. 12 I den var alle slags firbente dyr og krypdyr som lever på jorden, og alle slags fugler under himmelen. 13 Og en stemme sa til ham: «Stå opp, Peter, slakt og spis!» 14 Men Peter svarte: «Det kan jeg ikke, Herre! For jeg har aldri spist noe vanhellig og urent.» 15 For andre gang talte stemmen til ham: «Det som Gud har sagt er rent, må ikke du kalle urent.» 16 Dette hendte tre ganger, og så ble duken tatt opp til himmelen igjen."

  SvarSlett
 21. Min Brosjan, mente ei stund han skulle bli bonde. MEN han skulle ikke ha grisefjøs, det lukta nemlig så fælt;) MEN en gris kunne han godt ha for de var jo litt søte også mente han=)
  Vi brukte å låne en geit av pappas bror når jeg var mindre som gikk i utkanten av hagen, der gresset vokste vilt. De er i grunn litt søte=)
  Takk for kommentaren inne hos meg, og ha en FLOTT helg!

  SvarSlett
 22. Grisunger er så herlige små skapninger.

  SvarSlett
 23. Sikker søde griseunger. Og sikker en flot ged, den minder meget om den vi havde engang, der hed Heidi.
  Spændende dyr.

  SvarSlett
 24. Ja, husker jeg var ganske sjokkert over størrelsen på voksne griser. Geiter er meget sjarmerende, men noen skikkelige kjeltringer som ramponereer sine omgivelser. Vi hadde noen i nabolaget, som var alle barnas kjæledegger. Men skjønner godt at mora mi var fortvilt den gangen de hadde spist klærne av klessnora. Veldig bra G fra deg.

  SvarSlett
 25. Å så fine! Jeg elsker griser, men geiter kulter fælt.. :-)

  SvarSlett
 26. Hellandussen , så skjønne.

  SvarSlett
 27. Grisunger er utrolig søte. Ihvertfall de aller, aller minste ;)

  SvarSlett
 28. Så flotte bilder. Griser og geiter er koselige :) Jeg var mye i et grisefjøs som barn, og det var stas når grisungene ble født.

  Ønsker deg en fin kveld. Hilsen Margrethe

  SvarSlett
 29. Härliga djurbilder. Och geten verkar lite pimpinett. Hon har ju både örhängen och halsband!

  SvarSlett
 30. *SÅ spennede for ungene å få oppleve griser og geiter! Vi skulle på åpen dag i dag,men det kom besøk i stedet for:) SÅ mine unger får se griser en annnen gang!

  SvarSlett
 31. Kjære "Hobbyentusiast",

  Men Loven er ikke opphevet. Riktignok får vi i dag svinekjøtt i fra kjøledisken på Rimi, og det å spise svinekjøtt betyr ikke noe for oss. Men budet gjelder: Lar vi grisen føde oss vil vi rettferdiggjøre verdien den anviser. Spørsmålet er altså hva Moses ville fram til ved budet. Hvordan er det han ville forhindre at vi ble? Budet er sant og godt - Loven er sann og god.

  SvarSlett
 32. Ja griser er søte når de er bittesmå :-) Skulle hatt ei geit eller to som jobbet i hagen vår på dagtid og dro hjem til eierens in utpå dagen, hehe, hadde sluppet klippe plen da.. (men plukke bæsj istedet? hmm nja)
  Guri så koselig sitat og bilde helt nederst på siden din, det var nydelig :-)
  Ha en fin dag
  Mvh Belinda

  SvarSlett
 33. Moro med gårdsbesøk, særlig ungene facsineres lett. Fine bilder av gris og geit her :)
  Grisunger kan være søte, men jeg har aldri holdt en. En titt holder nok i lange baner, ja...

  SvarSlett
 34. Anders W Ellingsen: Jeg må nok si meg uenig med deg der. Jeg tror på Skriften, altså Guds Ord, og den sier noe helt annet.
  Hvis du leser fra Efeserne 2,15 står det :

  15 "Dette gjorde Han da Han i Sitt kjød avskaffet fiendskapet, det vil si budenes lov som er i forskriftene, for i Seg Selv å skape ett nytt menneske av de to og på den måten skape fred."

  Her står det at budene er avskaffet i Kristus Jesus. Det er det nye mennesket som betyr noe nå.Den nye skapning består av tro og kjærlighet. Det er ikke lenger snakk om bud og forskrifter.

  Hvis du leser videre fra kolosserne 2,16-23 står det:

  16 La da ingen dømme dere når det gjelder mat og drikke, høytider, nymånedag eller sabbat. 17 Dette er bare skyggen av det som skulle komme, men kroppen tilhører Kristus. 18 La ikke dem som vil drive med selvfornektelse og engledyrkelse, røve seierskransen fra dere. De går helt opp i sine syner, og uten grunn skryter de av tanker som kommer fra deres eget kjøtt og blod, 19 og holder ikke fast på ham som er hodet. Men ut fra ham vokser hele kroppen og blir støttet og holdt sammen av sine ledd og bånd. Da vokser den slik Gud vil.
  20 Når dere med Kristus døde bort fra grunnkreftene i verden, hvordan kan dere da leve som i verden og rette dere etter slike bud som 21 «ta ikke», «smak ikke», «rør ikke»? 22 De gjelder jo ting som er ment til å brukes og forgå. Alt dette er bare menneskers bud og lærdommer. 23 Slikt har riktig nok ord på seg for å være visdom, både den selvgjorte fromheten, selvfornektelsen og mishandlingen av kroppen. Men det har ingen verdi, det tjener bare til å gjøre vårt kjøtt og blod tilfreds.

  SvarSlett

Setter stor pris på en liten kommentar fra deg :) Alle kommentarer blir belønnet med et besøk i din blogg.